Museum Boijmans Van Beuningen

Afgelopen zondag naar het museum Boijmans Van Beuningen geweest.
We kwamen binnen in het oude gedeelte, prachtig gebouw, vreselijke wc. Ik kreeg het gevoel dat ik werd opgesloten in een inrichting toen ik de wc deur op slot draaide. Ontsnappen zou wel kunnen want de bovenkant van de wc’s zijn open, nadeel is dan weer dat je in geuren en geluid kan mee genieten met zowel de dames als de heren op de wc.

Mocht je nou in de loop van deze samenvatting denken, ‘Ze weet er niets van’ of ‘Ze lult zo maar wat’, dan heb je daar helemaal gelijk in.
Ik weet niets van kunst, dit is mijn 2e museum wat ik bezoek om kunst/schilders te bezichtigen en ik schrijf gewoon hoe het op mij overkomt en hoe ik het zie.

Op naar de collectie.
Eerst 15e – 17e eeuw. Het begint met ‘kerkkunst’, ben ik niet zo weg van, alhoewel sommige tekeningen zo mooi en gedetailleerd zijn gemaakt dat ze me deden denken aan de ouderwetse poëzieplaatjes. Erg kleurrijk ook.

BvB 1

Dan kom je in het gedeelte van de grote meesters. Rembrandt, Rubens enz.
Voor mij een beetje rommelig. Ik hou van orde. Rubens zou bij Rubens moeten hangen en Rembrandt bij Rembrandt, ha ha ha.
Zij die de naam hebben zijn voor mij niet bij voorbaat de betere.
Ik was zeer onder de indruk van Gerard Dou, voor mij een onbekende. In de leer geweest bij Rembrandt en naar mijn idee, van wat ik daar zag, vele malen beter dan zijn leermeester. Vooral de handen in de schilderijen zijn veel gedetailleerder en echter.
Bij Rembrandt krijg ik soms zelfs het idee dat hij ze probeert weg te moffelen.

Rembrandt  Dou Links Rembrandt, rechts Dou.

bruegel 1 bruegel 3 bruegel 2
Ook was ik diep onder de indruk van ‘De toren van Babel’ van Pieter Bruegel. Die details!!!!

heda Heda.
Al zijn schilderijen, levensecht! Niet uit te leggen.

weenix Weenix
Je zou bijna zweren dat hij echte veren heeft gebruikt. Geweldig!

Van Dalem Van Dalem
‘Landschap met het begin van de beschaving’.
Eén van die schilderijen waarin je volgens mij na jaren nog nieuwe details ontdek.

Tot zover de 15e – 17e eeuw.

Hierna zijn we wat wezen drinken, met geweldige appeltaart. Terwijl we daar zitten zeg ik tegen H. dat als het museum zo blijft als wat ik tot nu toe gezien heb, ik het daar geen 4 uur ga volhouden. Ha ha ha, lekker optimistisch.

Ook nog een emotioneel momentje. Zittend bij het raam met uitzicht op het Erasmus MC. Vele malen zagen we het museum vanaf de andere kant omdat we tijdens bezoeken aan het Erasmus en tijdens mijn revalidatie, wat hier ook vlakbij is, vaak door het museumpark zijn gelopen.

Op naar de 18e eeuw – 1945.

Hier ging ik meer genieten!!!!

monet sisley van gogh
Hoe geniaal kan je zijn om van streepjes en puntjes een landschap te schilderen! Monet, Sisley, Van Gogh deden het!

dali Dali
Kijkend naar alle ‘rare’ dingen die hij weer heeft geschilderd, zou je bijna vergeten te zien hoe glad en fotografisch hij schildert. Meesterlijk !

signac Signac
Volgens mij had hij de pixels al in zijn hoofd voordat ze uitgevonden waren, of de uitvinders van de pixels hebben zijn idee ‘gepikt’. Kan niet zeggen dat ik het echt mooi vind maar het doet wel wat met je.

magritte Magritte
Hoewel ik geen fan ben van wat hij schildert, is zijn manier van schilderen briljant. Een meester in het blenden van kleuren.

kokoschka Kokoschka
Lekker veel kleuren, ik vind hem geniaal. Met andere kleuren dan de geijkte laten zien waar het licht valt en waar de schaduw is en toch zie je de waarheid. Genieten !

degas Degas
Prachtig om te zien.
Ze hebben nog meer beelden in het museum, erg mooi. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe ze dat maken, ik kan er meer niet over zeggen, het is mooi of lelijk.

Ongetwijfeld ben ik sommige schilders vergeten of ze waren het vermelden niet waard.

Tot zover de collectie.

Er was nog een tentoonstelling  ‘van Bosch tot Bruegel’.
Van wat ik kon zien had ik ervan kunnen genieten maar het was zo druk op deze tentoonstelling dat ik het niet leuk meer vond.

Ook kwam ik mijn dode buurvrouw nog ‘tegen’. Pam Emmerik.
Voor mij en veel mensen hier uit de buurt was het dat hysterische mens met die twee honden. Ze kon eigenlijk nooit normaal iets zeggen. Ze ging of direct commanderen of ze viel direct tegen je uit en had overal commentaar over. Ik had ooit een kunstwerk van haar gezien maar kon het niet echt kunst noemen.
Toen ze plotseling overleed hoorde ik dat ze schrijfster en kunstenares was.
Ze schreef dus, schilderde en had ook ooit een hersenbloeding gehad. Klinkt bekend?
Ik heb ook nog een stukje over haar geschreven toen maar nooit gepubliceerd.

Nu dus wel naar haar tentoonstelling geweest.
Wat kan ik er van zeggen. Ik vind het nog steeds niet mooi. Ze maakt kinderlijke tekeningen en teksten denk je op het eerste gezicht maar alles heeft een diepere, volwassen betekenis. Het is eigenlijk zo raar en zo vreemd dat het interessant wordt. Ik heb daar veel tijd doorgebracht en echt alles gelezen en bekeken.
Moeilijk te omschrijven maar aan de andere kant past alles ook wel weer bij dat hysterische mens met die twee honden.

pam emmerik Pam Emmerik

Ik liep zelfs te denken om haar boekje nog even te gaan kopen maar ineens werd er omgeroepen dat we ons naar de uitgang moesten begeven want het museum ging sluiten.

Die 4 uur volhouden daar was dus geen probleem, ik had er tekort aan. Niet eens alles gezien in het museum.

One thought on “Museum Boijmans Van Beuningen

 1. Lieve Sonja ik heb genoten van je stukje Museum Booijmans van Beuningen
  Ja wij hebben je dat niet meegegeven, genieten van kunst en culteur
  Maar ik moet zeggen zoals jij dit ziet en beschrijft,
  ga ik het ook nog eens begrijpen en misschien mooi vinden.
  Het was bijzonder om te lezen en ik ben trots op je.
  groetjes je moeder.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s