Goed genoeg

Ik zit weer eens in zo’n twijfel aan mezelf periode. Lang geleden maar ik word er niet goed van.

Het begon op mijn werk. Veranderingen, beloftes die gedaan werden en niet werden nagekomen. Dan ga ik spitten en kijken waar ik recht op heb. Vervolgens schrijf ik alles wat ik mis en het niet mee eens ben netjes in een email en verstuur deze naar de desbetreffende mensen.
Niets mis mee , krijg zelfs complimenten van een aantal mensen en bedankjes van collega’s. Van niemand een negatief woord gehoord.
Maar toch begint hierna de twijfel. Wat als ik het mis heb……. Moest ik wel zo mijn nek uitsteken……… Ben ik niet te lastig……….. Wat moet iedereen wel niet van me denken………

Dan zijn er twee mensen die, naar aanleiding van mijn schilderij ‘de Walvis’, zeiden; ‘Dat met dat water moet je ook eens in je andere schilderijen proberen, worden ze misschien nog mooier’.
Dit is goedbedoeld advies om me eigenlijk alleen maar beter te maken en ze zeggen al ‘nog mooier’. Het is dus al mooi.
Ik hoor alleen maar, ‘het andere is dus niet goed genoeg’. Ik heb gefaald. Met als resultaat dat ik even helemaal niet meer weet hoe water te schilderen, waar of hoe te beginnen. Ik weet niet eens of ik wel zin heb om te schilderen.
Wat als het niet lukt……. Wat als ik niet goed genoeg ben…….

Dan krijg ik nieuw werk erbij. Razend enthousiast over. Ik ga de ‘echte’ bruggen openen, Brienenoord, Spijkenisse, Botlek enz. Voor mij een stap vooruit. Erg veel zin in. Nieuwe uitdaging. Meer variatie in mijn werk. Blijf ook het leuke werk wat ik nu doe gewoon erbij doen. Perfect toch?
Ik weet gewoon dat ik die baan aankan en het graag wil.
Maar wat als ik niet goed genoeg ben……… Wat als de nieuwe collega’s me niet aardig vinden…….

Dan is er nog een groot sterk voorgevoel wat maar niet uitkomt. Alle kleintjes en voorspellende data die ik zie komen allemaal uit en kloppen allemaal maar die ene grote die wil nog niet. Ook hier slaat de twijfel toe. Alle kleintjes tellen schijnbaar niet meer mee. Het feit dat die ene grote nog niet is uitgekomen laat mij twijfelen aan mezelf in hoeverre ik wel geloofwaardig ben voor mezelf en in hoever ik moet vertrouwen op mijn gevoel.

Afgelopen weekend koop ik een mooi jurkje voor kerst. Eigenlijk zie ik alleen maar dat ik nog iets te dik ben op bepaalde plekken dus alweer twijfel of het wel zo leuk staat als H. zegt.
Het feit dat ik al 2 maten kleiner ben dan een aantal maanden geleden vergeet ik gewoon even. Toen zat ik er niet mee, ik had alles overleefd, dan maar wat dikker.

Waarom nu ineens al die twijfel?

Ik sta weer even met 1 been in hoe ik was.

De ijspegel die verstandelijke beslissingen maakte, gevoel mee laten beslissen was dom, niets voor mij. Onzeker maar doen alsof je sterk bent. Veel hoofdpijn, moe. Als je dingen maar ver genoeg wegstopt bestaan ze niet meer.

Het andere been staat in wie ik ben.

Sterk, trots op mezelf , wetende dat ik nooit iedereen tevreden kan stellen en dus mezelf tevreden moet stellen om vervolgens op mijn best te kunnen zijn naar anderen.

Iemand die staat voor haar principes en niet tegen oneerlijkheid of liegen kan en dus gewoon het recht heeft om dingen uit te zoeken en aan te geven waar ik het niet mee eens ben.

Iemand die kan schilderen maar het allemaal nog steeds wat eng vind omdat het allemaal is gebaseerd op talent. Niet op scholing of iets dergelijks. Veel op het gevoel en dat is nieuw voor mij.

Iemand die nieuwe uitdagingen en groei nodig heeft omdat ik teveel te bieden heb om stil te blijven staan.

Iemand die heel haar leven al voorgevoelens heeft maar die maar verborgen hield omdat het raar klinkt als je dingen ‘weet’ zonder aanwijsbare reden.

Iemand die trots is op zichzelf om een nieuwe manier van eten vol te houden en vervolgens weer twee maten kleiner is en al over de helft van haar streven.

Iemand die gewoon zichzelf is en dat is goed genoeg.

One thought on “Goed genoeg

  1. Sonja twijfel nooit en al zeker niet aan jezelf. Je jurkje zal je mooi staan met bepaalde dagen en je zal schitteren.
    En durf die voorgevoelens ook meer te raadplegen, en blijf altijd jezelf het belangrijkste in het leven.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s