Tour de France

Als klein meisje ging ik met mijn ouders naar de Tour. Waarschijnlijk had mijn moeder, de tour fanaat, gezien dat we met het schip dichtbij de route lagen en dachten we met zijn allen ‘geweldig!’.

We hadden een goede locatie gevonden. Boven op een berg. In mijn herinnering was de berg zo steil dat we er lopend nauwelijks op konden komen en mijn kindergedachte toen wist zeker dat de wielrenners hier wel heel langzaam zouden gaan en misschien zelfs wel af zouden moeten stappen.

Uren hebben we daar gestaan. Wachtend en kijkend naar van alles wat langs kwam, voorafgaand aan de wielrenners. Een heel circus van reclame auto’s, auto’s met reserve fietsen (wat voor mij toen al een raadsel was waarom deze reserve fietsen voor de wielrenners uitgingen), motoren enz.
En dan eindelijk, daar waren ze, ZOEF !
Ze gingen zo hard en wij stonden zo dichtbij dat we geen gele of bolletjes trui konden onderscheiden van de rest. Allemaal wisten we dan ook meteen, ‘dit doen we nooit meer!’
Ik ben er ook nooit meer naar toe geweest, zelfs niet voor thuis gebleven toen ik ze van mijn balkon zo kon zien voorbij rijden.

Afgelopen zondag moest ik werken op de Nieuwe Leuvenbrug. Geweldige locatie. De wielrenners kwamen eerst langs vanaf de boompjes en dan komen ze nog een keer langs als ze de Erasmusbrug op gaan.
Tour de FranceTour de France

Ik kreeg al medelijden met de mensen. Op tv zag ik dat de wielrenners nog niet eens vertrokken waren in Utrecht en dan staan de mensen al turend over de weg te kijken waar ze blijven (4 uur van te voren). Ik denk bij mezelf ‘dit gaat nog uren duren en je ziet niets als ze er dan eindelijk zijn’. Ik begin nog te hopen voor de mensen dat het niet meer zo is als toen maar ik kan nu gewoon het bovenstaande stukje kopiëren. Het was weer ZOEF! , zelfs de auto’s met de reserve fietsen rijden nog steeds voor de wielrenners uit, ha ha ha.

Tour de franceTour de france

Even had ik nog de hoop dat de politie alles zou platliggen met hun actie. Ze stonden namelijk met een rij politie auto’s op de Erasmusbrug en bij mij op de brug stond een ‘peloton’ aan politie mensen op de fiets. Als alles zou samen komen op ‘mijn’ kruispunt hadden de mensen in ieder geval nog iets terug gekregen voor hun uren wachten. Maar nee, geen echte actie. Waarschijnlijk niet doorgegaan vanwege veiligheidsoverwegingen. Maar van mij hadden ze het mogen doen, ze verdienen de aandacht.

Er worden weer miljoenen uitgegeven om Rotterdam een paar minuten ‘op de kaart te zetten’. Wat ik me afvraag is of we er wel eens over nadenken dat een evenement als dit niet eens mogelijk is zonder al deze ‘Maja de bij’ figuurtjes, zoals ze tegenwoordig genoemd worden vanwege hun uniform.
Er is geen geld om hen beter ‘op de kaart te zetten’.
Ze verdienen veel meer waardering en zouden veel beter betaald moeten worden. En ja er zitten klootzakken tussen maar is dat dan weer geen goede afspiegeling van onze maatschappij?

Doordat er zoveel klootzakken rondlopen in onze maatschappij, vragen zij om meer waardering.

One thought on “Tour de France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s