SS George Stephenson

George Stephenson

Elke keer als ik op de Boerengatbrug werk ben ik gefascineerd door een jacht wat er in de Boerengat ligt. Een prachtig mooi jacht. Het lijkt oud maar het is eigenlijk te glad, te gaaf, te mooi om oud te kunnen zijn.

Gisteren kwam het door de brug en ik vroeg de kapitein hoe het nou eigenlijk zat met het jacht.
Hij vertelde me dat het nieuw gebouwd was zo’n acht jaar geleden maar volgens een tekening uit 1958.
Ook nodigde hij me uit om eens een keer een kijkje te komen nemen. Dat wilde ik wel graag maar gisteren had ik geen tijd en het ligt normaal afgemeerd aan afgesloten terrein, dus ja, hoe ga ik dat doen? En misschien was het alleen maar een aanbod uit beleefdheid.

kapitein

Vandaag zat ik weer op dezelfde brug, mijn dienst zat er bijna op en mijn collega die mijn dienst overnam was toevallig heel vroeg.
Zie ik ineens dat hij tegen de kade ligt om te bunkeren uit een tankwagen. Ik er gauw heen.
De bedoeling was alleen maar om het van dichtbij te zien maar ik kon het toch niet laten. Ik vroeg de kapitein, ‘bent u degene die mij gisteren een kijkje aan boord aanbood?’. Dat was hij dus, hij komt naar buiten en dan blijk ik de kapitein gewoon te ‘kennen’.
Afijn, ik krijg dus een ‘privé tour’, bijna privé want H. was er ook bij, die kwam mij toevallig uit mijn werk ophalen.

Je weet niet wat je ziet !!!!!!!! Zo mooi !!!!!!! Niet echt te beschrijven dus je zal het moeten doen met een aantal van de foto’s die we hebben genomen.
GS stuurhut GS living 20150623_141509

Interessante weetjes:

-De eigenaar, Servaas Strik, verzamelaar van stoomketels (die hij wereldwijd verhuurt) en allerlei andere maritieme attributen, besloot op een zeker moment ‘een boot om zijn verzameling te bouwen.’

-George Stephenson was de uitvinder van de eerste praktisch toepasbare stoomlocomotief.

Gardner 8 cilinder stoommachine 20150623_141623

-Aangedreven door een 8 cilinder Gardner (diesel) en door een 120pk stoommachine uit een ‘Clyde puffer’, Wikipedia zegt mij dat dit kleine stoomschepen waren uit Schotland.

20150623_141645 20150623_141750 20150623_142507

-Kiellegging 02-11-2007, eind 2011 klaar.

-Gebouwd bij Buijs in Krimpen a/d IJssel, zo verteld de kapitein me. De eigenaar bouwt vlak naast de werf een loods waarin hij kan afbouwen.

-Werft fondsen voor de Stichting Urologisch Wetenschappelijk Onderzoek (SUWO), gevestigd aan het Erasmus Medisch Centrum van de Universiteit te Rotterdam.

-Voor zover ik kan vinden is het jacht 26 m lang.

Informatie gevonden op www.strikstoomboot.nl . Er is ook een facebook pagina. Beiden worden jammer genoeg niet bijgehouden en echte informatie van het jacht zelf is moeilijk te vinden. Wel veel foto’s van te vinden en een paar video’s. De eerste twee foto’s heb ik trouwens ‘geleend’ van het internet.

4 thoughts on “SS George Stephenson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s