Over

Of je nou ernstig ziek bent (geweest), bijna dood was, een kind verliest , een familielid verliest, wat voor ingrijpende gebeurtenis je in je leven ook meemaakt, op een gegeven moment willen mensen dat het over is.

Het is niet dat je er altijd over wilt of moet praten maar doen alsof het er niet meer is of doen alsof het over is, gaat gewoon niet. Het gaat nooit over.
Zo’n gebeurtenis wordt deel van je, het vormt je.

‘Je bent nog wel dezelfde maar toch ben je anders’, dit is wat men af en toe zegt tegen me. En dat is eigenlijk precies wat het is.

Hoe kan zoiets je niet veranderen?
Ik denk zelfs dat je wel moet veranderen. Als je maar steeds blijft hopen , blijft willen dat alles weer wordt zoals het was, hou je jezelf voor de gek en ga je teveel energie steken in negatieve gedachten en gevoelens. Je vergeet te genieten van wat er wel is.

Ook al kom je eruit zoals ik, ‘zonder’ rest verschijnselen. Je wordt nooit meer dezelfde.
Je hele ik, je hele leven, heeft zo op z’n kop gestaan dat het nooit meer hetzelfde kan worden.
Je leeft in een leven dat bestaat uit voor en na de gebeurtenis,  terwijl iedereen om je heen nog steeds in hetzelfde leven zit.

En waarom wil men dat het weer over is? Waarom wil men dat alles weer is zoals het was?

Wil men niet meer luisteren? Weet men niet meer wat ze moeten zeggen? Of moet het over zijn zodat hun problemen dan weer belangrijker kunnen zijn?

Het enige wat je hoeft te doen is luisteren als het ter sprake komt en het niet ontwijken in een gesprek. Het is geen wedstrijd over wie het belangrijkste probleem heeft, of de ergste klacht.

Het gaat over iemands leven. Wil je deel uitmaken van dat leven dan wordt ook die gebeurtenis deel van jou leven.

Het gaat namelijk nooit over.

4 thoughts on “Over

  1. Het veranderd je op zekere zin, en toch blijf je of probeer je optimistisch te blijven. En je leven terug te nemen zoals het was of kende. En toch loop je tegen muren die angsten veroorzaken en dat doet pijn. Omdat ze je gelijk anders gaan zien gaan benaderen.

    Mooi stukje

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

  2. “You don’t actually get over things… you incorporate them. That’s why they become part of everything you are. I don’t mean that you walk about crying all the time. But you change.” Dit stond afgelopen week ook op mijn blog… Je hebt helemaal gelijk. Ik ervaar net hetzelfde. Ik ben mijn mama 3 jaar geleden verloren aan leukemie… En ja… Ik ben ook veranderd.. Heel mooi geschreven/omschreven trouwens!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s