TMJ syndroom

Vorige week was ik weer eens bij mijn huisarts. Onderzoek bij de KNO arts leverde niets op. Mijn huisarts denkt dat veel van mijn klachten komen van de traag werkende schildklier. Hij wil dus eerst kijken of hij de medicijnen goed afgestemd krijgt zodat mijn schildklier weer goed werkt. Maar hij wilde ook dat ik eens wat ging lezen over het TMJ syndroom.

Ik had er nog nooit van gehoord. Maar het is eigenlijk ‘schade’ aan het kaakgewricht of kaakgewrichtsproblemen.Zoals een discus in de nek of wervelkolom iets kan verschuiven, kan dit ook gebeuren in de kaak. De discus (meniscus) is een kraakbeenschijf die tussen beide botvlakken ligt. Een verschuiving van de discus treedt op als de ligamenten(=bindweefselbanden) die de discus op het onderste kaakbot houden uitgerekt of kapot raken door een verwonding of door herhaalde krachten op het gewricht.

TMJ

Schade aan het kaakgewricht resulteert voornamelijk in pijn rond de kaak of functieverlies. De mond kan dan niet meer voldoende worden geopend en er zijn problemen met het kauwen.
Allerlei geluiden kunnen voorkomen, zoals een knisperend, zanderig, knappend of klikkend geluid bij het bewegen van de kaak.
Ook kunnen er ‘verwijzende’ klachten ontstaan. Klachten die je dus ergens anders in het hoofd voelt, of zelfs verderop in het lichaam voelt, maar zijn van de kaak afkomstig. Voorbeelden zijn vermeende bijholteontstekingen, gebitsproblemen, hoofdpijnen en pijn in de slapen, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht en andere oogproblemen, nekklachten, schouderpijn en een uitgebreide reeks oorklachten.
Als oorzaken hiervoor onvindbaar zijn, is problemen met de kaak waarschijnlijk.
Kaakklachten noemt men ook wel CMD (cranio-mandibular disorder) of TMJD (temporomandibular joint disorder).

spiergroepen kaak           TMJ.Closeup

Waarom de huisarts hier aan denkt is omdat er geen andere oorzaken te vinden zijn voor mijn klachten. En bij mijn operatie hebben ze heel die kaakspiergroep aan de bovenkant van mijn kaak aan de kant moeten duwen. Ik kon ook een tijdje na de operatie nauwelijks mijn mond open doen.

Het jammere aan heel dit verhaal is dat meerdere behandelingen worden ingezet bij TMJ klachten, maar het effect is twijfelachtig.

Waar het hoofdzakelijk om gaat volgens mij is het tot rust brengen van de kaken. En dat is niet makkelijk. Ik probeer nu dus bewust mijn kaken te ontspannen en mijn kaken te masseren. Ook ga ik aan mijn fysiotherapeut/goeroe maar eens advies vragen, maar die is even op vakantie nu.

Ook al zou ik dit syndroom niet hebben of er geen oplossing voor vinden als ik het wel heb. Ik vond het toch belangrijk genoeg om tijd te besteden aan dit TMJ syndroom. Zoals je kunt zien kan het de oorzaak zijn van veel ‘simpele’ klachten. Maar dat de oorzaak in de kaak zou kunnen zitten wordt vaak overheen gekeken.

De meest duidelijke website die ik kon vinden over het TMJ syndroom is:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41591-kaakgewricht-klachten-oorzaak-en-gevolg.html

Ook is er een video over het TMJ syndroom die het kijken waard is, vooral in het begin van deze video wordt er goed uitgelegd waar het om gaat.

4 thoughts on “TMJ syndroom

  1. De medische naam was mij niet bekend maar de effecten wel. Mijn vrouw heeft van de tandarts wel eens kaak-oefeningen gekregen omdat de kiespijn niet van haar kiezen afkwam. En het heeft geholpen.
    Sterkte met de oefeningen en ik hoop dat ze bij jou ook werken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s